Да си оближеш пръстите

Всеки пази спомен от детството си – някоя мамина или бабина вкусотийка, от тези дето като си сетиш за нея и сякаш усещаш аромата й около теб. Може това да е една съвсем обикновена мекичка, ама какво говоря, това е най-невероятната и неповторимата.

Точно такъв спомен за мен е оставил „родопският клин”. За тези, които не са имали късмета да го опитат и сигурна съм веднага да го заобичат, ще поясня, че това е нещо като баница с плънка от ориз, яйце, сирене и нещо зелено – спанак, лапад …. или каквото зеленее в градината. Ако пък нямате градина или плод-зеленчук под ръка просто пропускате последната съставка. В оригинал тази баница се пече на дървена печка отгоре първо от едната страна, след това се обръща да придобие същата златна коричка и от другата. В градски условия се досещате, че няма как да спазя тази оригинална технология (както и пропускам точенето на корите) и я приготвям във фурната на електрическата ми готварска печка.

Продукти: 1 пакет кори за баница; Около 100-150 г стопена мазнина – наполовина масло и олио; За плънката: ½ ч.чаша ориз, 3 яйца, около 300 г краве сирене, нещо зелено (спанак или лапад)

Приготвям я така:

Плънката:

Ориза измивам и оставям малко да постои в топла вода. След това го изцеждам добре и го сварявам в 2.5 части вода и щипка сол. След като изстине хубаво (да стане сух и рохкав) към него прибавям яйцата, сиренето и предварително бланшираните и нарязани зелени листа. Разбърквам внимателно и не особено енергично.

Баницата: Намазвам дъното тавата с малко от мазнината. После слагам 4-5 кори – оставям ги шуплести и неподредени, като помежду им слагам по малко от мазнината. Така след изпичане ще останат отделени една от друга и хрупкави. Важно е също корите да обличат страницата на тавата, за да загърна с тях плънката. Ако тавата е по-голяма разминавам леко корите при разстилането им.

Върху канапето от кори изсипвам плънката и я разстилам равномерно, като умишлено не я притискам . След това загръщам стърчащите краища на корите и отгоре по същия начин поставям още 4-5 кори. След това нарязвам баницата на квадратни парчета и поливам с останалата мазнина.

Слагам я в предварително загрята на около 200 градуса фурна и я оставям да се пече около 50 минути. Ако се зачерви твърде бързо  намалявам малко. Понеже плънката е доста, баницата трябва да се пече бавно и полека.

След това приготвям айран и слагам масата. Ароматът от фурната сам ще „покани” всички на трапезата.

Advertisements

About hotandtasty

We are two friends sharing a common interest in eco living, home food and hand-made stuff
This entry was posted in Рецепти, Сирене и приятели and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s