Mоят много вкусен, бърз домашен хляб

Повече от шест месеца не съм купувала хляб…

Всичко започна от моята приятелка Роси, която около Коледа активно търсеше рецепти за домашен хляб без мая в Интернет.

Процесът по приготвяне ми се видя сложен, но реших все пак да пробвам.

Тъй като не съм от най-търпеливите, четирите дни в които домашният квас трябваше да стане готов, ми се видяха, като месеци. Освен това някакси не бях сигурна дали се е получил добре и дали хлябът ще бухне достатъчно. Без много да му мисля, просто го изхвърлих в мивката и посегнах към пликчето със суха мая.

Е…срам ме е малко, но какво пък. Все пак хлябът е домашен, знам какво има в него и със сигурност е много, ама много по-вкусен и полезен от купения.

Започнах да експериментирам с брашната и съставките – веднъж го правех с 3 вида брашна, друг път слагах трици, а последния път му сложих даже и малко мюсли със стафиди.

Постепенно, неделното месене се превърна в навик и време, в което се замислям за хляба. Не за буквалния хляб, а за Хляба с голямо „Х”. Измивам ръцете си с благодарност, че имам възможността да го меся в този момент. Това са минутите, в които осъзнавам живота, като подарък, мигът като година и превръщам мачкането на тестото в медитация…

Ще се радвам, ако опитате моята рецепта. Изключително е лесна, става бързо и носи удовлетворение.

Ето я и нея:

1.      400 г пълнозърнесто брашно + 100 г ръжено брашно

или

250 г типово брашно +  150 г пълнозърнесто + 100 г ръжено…. всякакви вариации, като гледам да слагам максимум 150 г ръжено, тъй като с повече хлябът не бухва достатъчно и става малко по-влажен отвътре

2.      1 пакетче суха мая

3.      1 пълна чаена лъжица сол

4.      2-3 супени лъжици поръска за хляб (съдържа маково семе и сурови слънчогледови ядки)

5.      1 чаена лъжица мед

6.      2 супени лъжици студено пресован зехтин

7.      около 350 мл хладка вода

Пресявам брашната, за да станат пухкави, добавям маята солта и поръската. Разбърквам с голяма лъжица, за да се смесят леко.

Правя кладенче в средата и сипвам меда, зехтина и хладката вода.

Започвам да бъркам с лъжицата, така че сухите съставки да поемат мокрите.

Набрашнявам си ръцете, поръсвам плота с брашно и изсипвам сместа върху него.

Започвам да меся, като добавям още брашно, ако тестото лепне.

Характерно е, че измесването става много бързо – не е необходимо да месите, докато ви заболят ръцете. На мен ми отнема не повече от 10 минути, като тестото трябва да бъде меко и лесно за месене.

Взимам тавичка за кейк с размери 30х11 см (или две по-малки тавички за две самунчета). Намазвам я с чаена лъжица зехтин, като гледам внимателно да я омажа цялата.

Слагам тестото вътре и покривам с чиста кърпа. Междувременно съм включила фурната на лампичка и съм сложила на 50 градуса. Поставям покритата тавичка вътре и в продължение на час, час и половина мога да си правя каквото си искам, без да ме е грижа за хляба. Той ще си „бухти” на спокойствие и не е необходимо да му светя.

През това време мога да си почета, да поровя в Интернет, да свърша нещо или просто да си погледам цветята на балкона.

За час, час и половина,  младото хлебче е удвоило обема си и е стигнало до ръба на тавичката.

Изваждам от фурната, като оставям тавичката покрита.

Включвам фурната на 220 градуса да се загрее отдолу и отгоре, като също поставям на дъното правоъгълна тавичка с вода.

След като градусите за достигнати, развивам тавичката и слагам моя хляб във фурната.

Всичко, което трябва да направя след това е:

–           да отмеря десет минути, в които тестото ще се пече на високата температура

–           след това да намаля на 180 градуса и да пека още 30-35 минути. През тях също не е необходимо да го гледам, боцкам с клечки или да го притеснявам. Уверявам ви, той си знае работата.

Остава само да го извадя от фурната и да го поставя върху дървена дъска, за да изстине и за да мога да го прибера.

Не го оставяйте да изстива в тавичката, защото се получава конденз и хлябът става мокър.

Така приготвеното хубаво хлебче издържа почти цяла седмица, без да мухлясва – особено ако сте го изчакали да изстине добре, преди да го приберете.

Няма нищо по-вкусно от богата салата, сирене и домашен хляб… и благодарност за тях на трапезата!

Все пак никой не е по-голям от хляба!

Advertisements

About hotandtasty

We are two friends sharing a common interest in eco living, home food and hand-made stuff
This entry was posted in Рецепти and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mоят много вкусен, бърз домашен хляб

  1. vanq says:

    Hlqbat ti e unikalen , strahotno mi se polu4i,blagodarq za receptata!

    • hotandtasty says:

      Ехо, Ваня:) благодаря ти, че си опитала моя хляб и че ти е харесал 🙂 Благодаря ти и че ни събуди, защото не сме писали от 100 години….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s